SEIKO 140th Anniversary Exhibition

'Always one step ahead of the rest.' Het motto van Kintaro Hattori voor het bedrijf dat hij in 1881 stichtte, leidde Seiko door meer dan een eeuw van innovatie.
Seiko vierde het 140ste jaar sinds de oprichting met een Anniversary Exhibition.
Op deze speciale site introduceren we de locatie en de nieuwe modellen die er te zien zijn.

SEIKO 140th Anniversary Exhibition

Er zijn 140 jaren verstreken sinds het bedrijf werd opgericht in 1881 en we zijn nog steeds onweerstaanbaar in beweging. Bedankt voor de voortdurende steun aan Grand Seiko en Seiko. En blijf uitkijken naar onze toekomstige creaties en ontwikkelingen!

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter

創業者、服部金太郎

1881年
創業者、服部金太郎

常に時代の一歩先を行く

1873年、明治政府は新暦の太陽暦を採用し、不定時法から定時法に切り替えました。改暦の翌年の1874年、服部金太郎は、客足が少なくなる雨の日でも時計店は修理に励んでいることに注目し、時計業を志すことになります。
1881年、服部時計店を創業し、「常に時代の一歩先を行く」という精神のもと、挑戦と努力を続けました。

精工舎の設立

1892年
精工舎の設立

1892年、服部金太郎は時計の国産化という目標の実現のため、時計製造工場「精工舎」を設立し、「ボンボン時計」と呼ばれる掛時計の製造を成功させました。
設立から3年後の1895年に輸出を開始します。

国産初の目覚時計

1899年
国産初の目覚時計

1899年に国産初の目覚時計を発売。真鍮のケースにニッケルメッキを施し錆にくくしたため好評を博しました。工場設備を一新し、部品製作を分業化して増産しました。1915年には、イギリスから60万個、フランスから30万個の大量注文を受け、当時としては驚異的な額の外貨を獲得することになりました。

国産初の腕時計

1913年
国産初の腕時計

「将来、腕時計の時代が来る」金太郎は時計の未来をいち早く見据えて1913年に国産初の腕時計「ローレル」を発売します。世界では19世紀末に腕時計の量産化が始まりますが、後進の日本の時計メーカーにとっては冒険的な挑戦でした。これによって設計・微細加工技術や工作機械開発が大きく進化していくことになります。

初代グランドセイコー

1960年
初代グランドセイコー

1950年代後半、セイコーの精度への挑戦が始まり、独自設計による高精度な腕時計「マーベル」や「クラウン」が相次いで発売されました。1960年、「初代グランドセイコー」は、スイスのクロノメーター検査基準優秀級と同等の精度を実現しました。平均日差-3~+12秒以内に精度をおさめたものを合格品とし、証明書を付けて発売しました。

関東大震災

1923年
関東大震災

関東大震災で焼けた時計

1923年、関東大震災による火災で工場、時計店、自邸を焼失します。すでに62歳となり、一度は落胆した金太郎でしたが、すぐさま精工舎の再開を宣言し、復興を開始しました。また顧客から修理のために預かっていた1500個余りの時計も焼失しましたが、同程度の新品をもって返済し、大きな話題となりました。

世界初のクオーツウオッチ
クオーツ アストロン

1969年
世界初のクオーツウオッチ クオーツ アストロン

1969年12月25日、セイコーはクオーツ腕時計「クオーツ アストロン」を世界で初めて発売しました。クオーツ腕時計は従来の機械式時計と比べて100倍以上の精度を可能にしました。その後セイコーは特許を公開し、現在の腕時計生産数の約97%はクオーツ式になっています。

GPS ソーラーウオッチ
セイコー アストロン

2012年
GPS ソーラーウオッチ セイコー アストロン

2012年、セイコーは世界初の GPS ソーラーウオッチ「セイコー アストロン」を発表しました。20,000km の上空を周回する GPS衛星の信号を獲得することで、地球上のどこにいても、すばやく正確な時刻を表示します。初代クオーツ腕時計アストロンの名を引継ぎ、より高精度な時計を広く普及させることを目指しています。

セイコーとスポーツ
画期的なストップウオッチ

2012年
セイコーとスポーツ 画期的なストップウオッチ

従来の機械式ストップウオッチは、複数個で計測した場合、誤差が生じていました。1962年にセイコーは、機械式時計の心臓部であるてんぷに「ハートカム」というハート型の部品を取り付け、スタート・ストップ機能を大きく革新し、計測の誤差を防ぐストップウオッチを完成させました。
ベオグラードで行われた国際陸上競技連盟の検定において、数時間にわたるテストで 0.1 秒の単位まで正確であることが証明されました。

セイコーのものづくり

セイコーのものづくり

グランドセイコースタジオ 雫石(2020年竣工)

服部金太郎は、工場・精工舎の設立当初より最新の機械設備の導入と熟練技術者の養成に注力しました。腕時計の業界で自社一貫生産を意味する「マニュファクチュール」であることは、その後セイコーが独創的な国産初、世界初の製品を生み出す原動力となりました。この精神を受け継ぐ「現代の名工」たちは、日々、真摯な姿勢でものづくりに向き合い、次世代への技能継承に取り組んでいます。

年 表

1881 服部金太郎が服部時計店(時計小売・修理の店)を創業
1892 小売業の成功を背景に、精工舎設立 掛時計の製造開始
1894 銀座4丁目角に店を移転し、時計塔つきの店舗を構える
1913 懐中時計からの変化を先取りし、国産初の腕時計「ローレル」発売
1923 9月の関東大震災で工場、店舗すべて消失するも11月に営業再開
1932 現在の銀座四丁目時計塔(和光本館)竣工
1960 世界最高水準精度の「グランドセイコー」発売
1964 国際レベルのスポーツ大会公式計時技術を確立
1969 世界初のクオーツウオッチ「クオーツ アストロン」発売
1987 IAAF 世界陸上ローマの公式計時 以降継続して計時担当
1999 世界初のスプリングドライブウオッチ発売
2012 世界初 GPS ソーラーウオッチ「セイコー アストロン」発売
1909

Empire

Dit zakhorloge, dat een kwarteeuw werd geproduceerd tot circa 1934, was Seikosha's vlaggenschip. Het werd in de vroege jaren van het bedrijf ook geëxporteerd. De baanbrekende Empire presteerde op een niveau dat in die jaren zelden of nooit werd gehaald door in massa geproduceerde zakhorloges. De sleutel tot kwalitatieve massaproductie was de door Seikosha in 1908 ontwikkelde ‘’pinion automatic lathe’’ en zeer precies werkende ‘’anchor lever escapement’’.

1913

Het eerste Japanse polshorloge, Laurel

Japans eerste polshorloge, met 12 ‘’ligne’’ uurwerk, is ontworpen in de afwachting van een tijdperk waarin de meeste horloges op de pols zouden worden gedragen. Het ontwerp en de montage waren pittige uitdagingen voor Seikosha. Deze uitdagingen zorgden bij Seikosha voor een opmerkelijke evolutie op het gebied van ontwerptechnologieën, precisie fabricage en de ontwikkeling van werktuigmachines. In 2014 certificeerde de Japan Society of Mechanical Engineers (JSME) het polshorloge als een 'Mechanical Engineering Heritage' dat had bijgedragen aan de ontwikkeling van machines in Japan.

1924

Het eerste Seiko
merkhorloge

In het jaar voorafgaand aan de Grote Kanto Aardbeving (1923) produceerde Seikosha horloges onder diverse merknamen. Na de aardbeving kondigde Seikosha het merk 'Seiko' aan, met een uniforme en herkenbare uitstraling en met de focus 'precisie' als de fundamentele eigenschap van de producten.

1960

Grand Seiko,
Eerste model 1960

Het best mogelijke, praktische polshorloge... gemaakt voor optimale prestaties bij de drie kernfuncties accuratesse, betrouwbaarheid en zichtbaarheid. Iedere beschikbare techniek en kennis werden gebruikt in het ontwerp, dat was gebaseerd op het meesterwerk Crown, de opvolger van de Marvel. De Japan Society of Mechanical Engineers (JSME) certificeerde dit polshorloge In 2014 als een 'Mechanical Engineering Heritage'.

1964

Crown Chronograaf

Japans eerste polshorloge uitgerust met een stopwatch, geïntroduceerd in 1964, het jaar van de Olympische Spelen in Tokio. De soepele werking en duurzaamheid werden verzekerd door een ‘’Column Wheel’’.

1965

Eerste Japanse
duikershorloge

Het eerste duikhorloge van Japanse makelij, water resistant tot een diepte van 150 meter. De opwindkroon is uitgevoerd met een dubbele pakkingstructuur om hoge waterdruk te weerstaan. Aangewezen voor gebruik tijdens de 8e Japanse Antarctische Onderzoek Expeditie.

1969

's Werelds Eerste Quartz Horloge
Astron

's Werelds eerste quartz polshorloge dat commercieel op de markt wordt gebracht. De opmerkelijke nauwkeurigheid van de Quartz-Astron (maandelijkse foutmarge binnen ±5 seconden) veranderde de geschiedenis van horloges. Seiko’s gepatenteerde ‘’tuning fork quartz resonator’’ en ‘’open-type step motor’’ zijn nog steeds de standaardcomponenten van de quartz horloges die tegenwoordig worden gemaakt. Toen Seiko het patent vrijgaf, begonnen horlogemakers over de hele wereld hun eigen quartz polshorloges te produceren. In 2004 won de Quartz-Astron de Corporate Innovation Recognition Award van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en een IEEE Milestone. In 2014 werd het horloge gecertificeerd als Mechanical Engineering Heritage door de Japan Society of Mechanical Engineers (JSME).

1982

LCD TV horloge

's Werelds eerste horloge uitgevoerd met zowel een tuner als een koptelefoonaansluiting om op elk moment en op elke plaats tv te kijken. Ook uitgerust met een FM-radio, samen met alle standaard horlogefuncties zoals alarm, chronograaf en kalender.

1997

Lukia 2e model

Lukia siert sinds 1995 de polsen van Japanse vrouwen die zich willen onderscheiden.

1999

Spring Drive

Spring Drive is een innovatieve Grand Seiko-technologie die de kracht van een hoofdveer combineert met de hoge nauwkeurigheid van een kwartskristal, waardoor het mogelijk wordt om de precisie van één seconde foutmarge per dag te leveren. Iets wat geen enkel ander mechanisch horloge kan bieden. Na meer dan 20 jaar ontwikkeling werd Spring Drive in 1999 geïntroduceerd als een revolutionair mechanisme dat wordt gekenmerkt door ultieme energie-efficiëntie en de soepele, glijdende beweging van de secondewijzer. Sinds het eerste Grand Seiko Spring Drive-model in 2004 werd uitgebracht, heeft de fusie van geavanceerde technologie met meesterlijke Japanse ambachtelijke vaardigheden internationale waardering gekregen.

2012

Astron GPS Solar

's Werelds eerste GPS-horloge op lichtenergie is een geavanceerde tijdmachine die in staat is om - met een druk op de knop - de exact juiste tijd in elke wereldtijdzone weer te geven. Waar en wanneer dan ook. De Astron GPS Solar ontvangt nauwkeurige tijdinformatie van de atoomklokken die in GPS-satellieten zijn geïnstalleerd en heeft alleen de kracht van licht nodig om te functioneren.