8 Mar 2023
Persbericht

Presage eert 110 jaar Seiko horloges met ode aan
Japans vakmanschap.
 

De geschiedenis van Seiko begon in 1881, toen Kintaro Hattori in de wijk Ginza in Tokyo een winkel opende om uurwerken te repareren en te verkopen. In 1913 produceerde zijn bedrijf het eerste Japanse polshorloge, de Laurel. En in de daaropvolgende jaren werd de ambachtelijke kunst van het horlogemaken geperfectioneerd door het ontwikkelen van nieuwe  technologieën.

Vandaag voegen zich vier speciale uurwerken bij de Presage Craftsmanship Series om de 110e verjaardag van Seiko horloges te vieren. Elk model is een synthese van traditioneel Japans handwerk en het verfijnde mechanische vakmanschap van Seiko, waardoor een unieke balans tussen schoonheid en precisie is ontstaan.

De Presage Craftsmanship Series brengt vier traditionele Japanse ambachten voor het voetlicht door middel van fascinerende wijzerplaten. Bij elk van de vier ambachten toont een andere meester (en zijn team) de hoogste vaardigheid die nodig is om hun unieke techniek tot leven te brengen op het miniatuurdoek dat een Seiko Presage wijzerplaat in wezen is. Deze speciale jubileumserie presenteert een Presage Limited Edition horloge met een wijzerplaat in de volgende vier materialen: emaille, Urushi-lak, Arita-porselein en Shippo-emaille.

Nieuw profiel voor de Presage Craftsmanship Series

De Limited Edition horloges zijn voorzien van een nieuwe kastvorm met verfijnde hoeken en een elegant gevoel voor proporties. De structuur van de kast is zo ontworpen dat de ambachtelijke wijzerplaten volledig tot hun recht komen en tegelijkertijd voor een slanker beeld op de pols zorgen. Elke wijzerplaat heeft een nieuw ontwerp met afwisselend Romeinse cijfers en indexen, waardoor de vertrouwde serie dress-horloges een nieuwe uitstraling krijgt. Dankzij het dual curved safferglas lijken de wijzerplaten dichterbij en beter leesbaar, zodat het verfijnde vakmanschap nog beter opvalt.

Een witte geëmailleerde wijzerplaat die de tand des tijds weerstaat

De witte geëmailleerde wijzerplaat, gemaakt door meester-ambachtsman Mitsuru Yokosawa en zijn team, heeft een rood romeins cijfer op de 12 uurspositie, een verwijzing naar het originele Laurel polshorloge uit 1913. Onder de wijzerplaat huist kaliber 6R24, met displays voor de datum, de dag van de week en de gangreserve. De combinatie van kast, emaille wijzerplaat en zwart leren horlogeband geeft dit horloge een eigentijdse klassieke uitstraling die de liefhebbers nog decennialang zal aanspreken.

Het traditionele straatbeeld van Kanazawa tot leven gebracht in Urushi-lak

Urushi-lak is een eeuwenoude decoratieve kunst die synoniem is aan Japanse kunstnijverheid. Urushi wordt gewoonlijk aangebracht op verfijnde ontwerpen van bijvoorbeeld soepkommen of meubels. Maar de kunstvorm staat op deze wijzerplaat voor een innovatieve methode om een ultraplat oppervlak te verkrijgen. De koperbruine tint is een verwijzing naar het straatbeeld van Kanazawa, een stad in de prefectuur Ishikawa wier welluidende naam ‘moeras van goud’ betekent. Urushi-meester Isshu Tamura en zijn team gebruiken speciale technieken om de meest karakteristieke Urushi-lak van heel Japan te maken. Ook de Urushi-lak creatie wordt aangedreven door kaliber 6R24. Het horloge wordt gepresenteerd op een donkerbruine leren band.

Versmelting van traditie en techniek middels Arita-porselein


De nieuwe ivoorkleur van deze wijzerplaat voert de drager mee naar het Izumiyama Ceramic Stone Field in Arita, een stadje in de Saga Prefectuur dat na meer dan 400 jaar geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met Japans porselein. Meester-ambachtsman Hiroyuki Hashiguchi en zijn team maken de wijzerplaten in een gecompliceerd meerfasenproces dat een enorme vaardigheid en heel veel geduld vereist. Er zijn diverse bakprocedés in een ongelofelijk hete oven nodig om tot de rijke kleur, textuur en diepte te komen die jarenlang onveranderd zal blijven.

Het uurwerk in dit horloge is Seiko's krachtige kaliber 6R27, met een subwijzerplaat op 6 uur voor de datum en een gangreserve-indicator op 9 uur. Het horloge wordt geleverd met een donkerbruine leren band.


De diepblauwe zee verbeeld in Shippo-emaille

Het intense blauw van deze wijzerplaat doet denken aan een uitgestrekte oceaan. Een beeld dat perfect past bij de geschiedenis van de emailleer-techniek. Honderden jaren geleden werd Owari Shippo geïnspireerd door een blauw bord dat vanuit Nederland over zee naar Japan kwam. Waarna het ambacht zich op typisch Japanse wijze verder ontwikkelde.

Wat Shippo-emaille onderscheidt is de manier waarop het na het bakken wordt gepolijst. Het proces wordt complexer gemaakt door het feit dat elke wijzerplaat slechts één millimeter dik mag zijn. Meestervakman Wataru Totani en zijn team doorlopen een fascinerend meerfasenproces waarbij het oppervlak van de wijzerplaat met de hand wordt geglazuurd, de wijzerplaat wordt gebakken en het oppervlak wordt gepolijst om het kenmerkende golfpatroon naar voren te brengen. Hoewel slank, toont deze wijzerplaat toch een duidelijk zichtbare diepte. Net als de oceanen die de inspiratie vormden voor dit ontwerp. Het horloge wordt aangedreven door kaliber 6R27, waarvan de datum- en de gangreserve-aanduiding nog een extra facet aan dit prachtige ontwerp toevoegen. Het wordt wordt geleverd met een bijpassende donkerblauwe leren band.

Alle vier de horloges zijn vanaf juni 2023 verkrijgbaar bij de Seiko boutiques en geselecteerde Seiko retailers wereldwijd. De emaille, Urushi-lak en Arita-porseleinen wijzerplaat horloges zullen worden aangeboden in een gelimiteerde oplage van 1.500 stuks. Het horloge met de Shippo-emaille wijzerplaat is een Limited Edition van 800 stuks.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary
Seiko Presage Craftsmanship Series Emaille Wijzerplaat Limited Edition: SPB393
Seiko Presage Craftsmanship Series Urushi-lak Wijzerplaat Limited Edition: SPB395

SPB393

SPB395

Kaliber 6R24
Tikgetal: 28.800 per uur (8 per seconde)
Energiereserve: 45 uur
31 jewels

Specificaties
Stainless steel kast met super-hard coating
Emaille wijzerplaat  (SPB393)
Urushi-lak wijzerplaat (SPB395)
Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating
Doorzichtig schroefdeksel met saffierglas
Diameter: 40.2mm, Dikte: 12.8mm
100m WR
Magnetische resistentie: 4,800 A/m
Leren band met drievoudige sluiting met drukknop ontgrendeling
(Het leer is afkomstig van LWG gecertificeerde looierijen)
Adviesverkoopprijs: 1.650 euro (SPB393)
Adviesverkoopprijs: 2.000 euro (SPB395)
Limited Edition van 1.500 stuks wereldwijdSeiko Presage Craftsmanship Series Arita-porselein Wijzerplaat Limited Edition: SPB397
Seiko Presage Craftsmanship Series Shippo-emaille Wijzerplaat Limited Edition: SPB399


SPB397

SPB399

Kaliber 6R24
Tikgetal: 28.800 per uur (8 per seconde)
Energiereserve: 45 uur
31 jewels

Specificaties
Stainless steel kast met super-hard coating
Emaille wijzerplaat  (SPB393)
Urushi-lak wijzerplaat (SPB395)
Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating
Doorzichtig schroefdeksel met saffierglas
Diameter: 40.2mm, Dikte: 12.8mm
100m WR
Magnetische resistentie: 4,800 A/m
Leren band met drievoudige sluiting met drukknop ontgrendeling
(Het leer is afkomstig van LWG gecertificeerde looierijen)
Adviesverkoopprijs: 1.650 euro (SPB393)
Adviesverkoopprijs: 2.000 euro (SPB395)
Limited Edition van 1.500 stuks wereldwijd


Voor meer informatie:
www.seikowatches.com/global-en/products/presage/special/110th_craftsmanship/index

Opmerking:
De specificaties en prijsinformatie in deze uitgave gelden op de datum van publicatie en kunnen worden gewijzigd.

Share