25 Feb 2021
Persbericht

Herinterpretatie van het legendarische Seiko duikershorloge uit 1970, ter ere van het leven en de prestaties van avonturier Naomi Uemura.

Het Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition horloge is geïnspireerd op de woeste berglandschappen waar hij zo van hield.

Het was vijf jaar na de introductie van het eerste duikershorloge van Seiko en Japan in 1965. In 1970 introduceerde Seiko een uiterst functioneel 'divers' horloge dat vrijwel onmiddellijk een legende werd. Het had een revolutionair vloeiend kastontwerp, met een asymmetrische verlenging die de kroon op de vier uur-positie beschermde. Met zijn zeer solide constructie, 150 meter water resistance, lichtgevende wijzers en indexen, maakten de 1970 Seiko Diver's tot een perfect horloge voor degenen die een uitzonderlijk sterk uurwerk nodig hadden dat optimaal afleesbaar was. Het horloge bewees zijn betrouwbaarheid in de extreemste omstandigheden die we op aarde kennen. In de jaren 1974 tot 1976 werd het gedragen door de Japanse avonturier Naomi Uemura, tijdens diens solo hondensleetocht van Groenland naar Alaska. Een expeditie van 12.500 kilometer.

In 2021 is het 80 jaar geleden dat Naomi Uemura werd geboren. Seiko herdenkt het leven en de prestaties van Uemura met een moderne herinterpretatie van het legendarische duikershorloge dat hem op zijn uitzonderlijke expedities vergezelde.

Een getrouwe her-creatie naar de huidige hoge normen van Prospex.

Dit herdenkingshorloge weerspiegelt het ontwerp van het origineel uit 1970, maar is qua uitvoering van deze tijd. Het subtiel ruwe patroon op de wijzerplaat doet denken aan het bergachtige terrein waar Uemura zo van hield. Uemura was de eerste persoon ter wereld die de toppen van de hoogste bergen op alle vijf continenten wist te bereiken. De wijzerplaat en de bezel zijn uitgevoerd in de blauwe tinten die kenmerkend zijn voor de bovenste atmosferische lagen van de aarde. Tinten die alleen kunnen worden gezien door degenen die het dak van de wereld weten te halen. De zijkanten van de kast zijn zorgvuldig gepolijst en het horloge is voorzien van een stalen band met modern strak profiel. Dankzij de positionering van de datumweergave tussen vier en vijf uur posities was het mogelijk om alle twaalf uurmarkeringen op de wijzerplaat te plaatsen. De wijzerplaatindexen zijn, net als de wijzers, afgewerkt met een royale
Lumibrite coating om de leesbaarheid in het donker te maximaliseren.

De gebogen vorm van de kast beschermt de schroefkroon volledig.

Deze door Naomi Uemura geïnspireerde Limited Edition wordt aangedreven door het 8L35 kaliber, dat speciaal is ontworpen voor duikershorloges door de horlogemakers van de Shizukuishi Watch Studio in Noord-Japan. De kast is voorzien van een superharde coating om het horloge tegen krassen te beschermen. Het gebogen saffierglas is afgewerkt met een anti-reflectie coating aan de binnenkant. Dit garandeert een goede leesbaarheid vanuit elke hoek. Het horloge heeft een verbeterde water resistance tot 200 meter. De Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition wordt aangeboden met een extra blauwe siliconen band, die is voorzien van hetzelfde ‘’train track’’-patroon als het origineel.

Uemura's naam en het serienummer zijn in de achterkant
gegraveerd.
De extra siliconenband met het ‘’train-track’’=patroon
van het origineel.

Dit horloge zal vanaf juli 2021 in een gelimiteerde oplage van 1.200 exemplaren verkrijgbaar zijn bij de Seiko Boutiques en geselecteerde retailers wereldwijd.

Nieuwe toevoeging aan de Prospex collectie.

Naast de Limited Edition die de 80ste geboortedag van Naomi Uemura's eert, voegt Prospex ook een versie met grijze wijzerplaat toe aan collectie. Het horloge heeft hetzelfde wijzerplaatpatroon als de Limited Edition, maar is uitgevoerd in een antracietgrijze kleur, die vergelijkbaar is met het origineel uit 1970. Deze versie heeft hetzelfde kastontwerp, dezelfde kenmerken en specificaties als het gelimiteerde horloge.
Het horloge is vanaf juli 2021 verkrijgbaar bij de Seiko Boutiques en geselecteerde retailpartners wereldwijd.

SLA049
SLA051

Seiko Prospex de 1970’s Diver’s Moderne Herinterpretaties
Seiko Prospex De Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition: SLA049
Seiko Prospex De 1970’s Diver’s Moderne Her-interpretatie: SLA05

Kaliber 8L35
Automaat
Tikgetal: 28,800 trillingen per uur (8 beats per seconde)
Gangreserve: 50 uur
Jewels: 26

Specificaties
Stainless steel kast en bracemet met super-hard coating
Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating
Schroefdeksel, Schroefkroon
200m WR Duiker
Magnetische resistentie 4,800 A/m
Diameter: 44.0 mm, Dikte: 13.0 mm
Stainless steel bracelet met vouwsluiting met drukker, veiligheidsklepje en verlengstuk
Extra siliconen band ( SLA049)
Adviesverkoopprijs: € 3.200,- (SLA049) € 3.000,- (SLA051)
Limited Edition: 1.200 stuks wereldwijd (SLA049)

Naomi Uemura. De spirit van Prospex.

Naomi Uemura, geboren in 1941, was nog een jonge universiteitsstudent toen hij zijn eerste berg beklom. Op 29-jarige leeftijd had hij al de Kilimanjaro, de Mont Blanc en de Matterhorn bedwongen. In 1970 werd hij de eerste Japanse bergbeklimmer die de top van de Mount Everest bereikte. Slechts drie maanden later bereikte hij de top van Denali in Alaska (toen bekend als Mt. McKinley) en werd zo de eerste avonturier ter wereld die de hoogste toppen van alle vijf continenten wist te bereiken. In 1984 slaagde hij er tijdens de winter in om de Denali te beklimmen. Maar Uemura verdween tijdens de afdaling en werd nooit meer teruggezien. Hooglijk gewaardeerd om zijn grote bescheidenheid en zijn fabelachtige prestaties, werd Uemura kort na zijn verdwijning de prestigieuze Japanse Nationale Eerprijs toegekend.

De solobeklimmingen op 5 continenten door Naomi Uemura
juli 1966 - Mont Blanc, Europa (4.807m)
oktober 1966 - Kilimanjaro, Afrika (5895 m)
februari 1968 - Aconcagua, Zuid-Amerika (6.960 m)
mei 1970 - Mount Everest, Azië (8.848 m)
augustus 1970 - Denali, Noord-Amerika (6.194 m)

Share