Quartz

Seiko’s introductie van ’s werelds eerste Quartz polshorloge veroorzaakte een revolutie in de horlogewereld.

Het Quartz horloge, ontwikkeld in 1969, bracht een revolutie teweeg in het conventionele concept van horloges. Het uurwerk heeft een kristal oscillator die voor de nauwkeurigheid zorgt. Het geslepen kristal heeft de eigenschap om een stabiele trilling te genereren wanneer er een elektrische spanning op aangesloten wordt. Al jarenlang zijn er pogingen gedaan om deze specifieke elektrische eigenschap van het kristal te gebruiken als standaard voor de nauwkeurigheid van horloges. Om echter te profiteren van de voordelen van het Quartz kristal, waarvan de superieure prestaties in termen van nauwkeurigheid al waren aangetoond, moesten er talloze barrières worden overwonnen om het in de kleine polshorloges te kunnen gebruiken.

In 1969 slaagde Seiko erin al deze problemen op te lossen en introduceerde daarmee het eerste Quartz polshorloge ter wereld. Het was inmiddels tien jaar geleden sinds de start bij Suwa Seikosha van het ontwikkelingsplan van een horloge met een kristal oscillator. Om een praktisch Quartz horloge te ontwikkelen, werden er unieke technologieën door Seiko ontwikkeld. Zoals een in de vorm van een stemvork geslepen kristal, een nieuw type IC en een stappenmotor om de signalen van een kristal oscillator goed te bedienen. Met een passie om de toekomst van horloges te veranderen, streefde Seiko niet naar een monopoliepositie en gaf de patenten voor de gehele wereld vrij. Later werden veel van de geleverde Seiko technologieën de wereldstandaard en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse Quartz horloges.

  • 's Werelds eerste Quartz horloge op de markt [Seiko Quartz ASTRON]

Op 25 december 1969 was het zo ver. Seiko toonde de wereld het eerste quartz polshorloge: de Astron Quartz. Een horloge dat een nieuwe industriestandaard in de horlogewereld neerzette. Het horloge had een quartz frequentie van 8192Hz, hetgeen een kwart is van de frequentie die tegenwoordig wordt gebruikt. Een van de belangrijkste kenmerken van het horloge was de tweede wijzer die werd aangedreven door een open stappenmotor en geleidelijk in beweging kwam, wat later het symbool van het Quartz horloge werd.