Alle Seiko-fans bedankt
voor de bijzondere bijnamen!

Seiko spreekt tot de verbeelding. Dat blijkt ook uit de bijzondere bijnamen die Seiko-modellen kregen van fans wereldwijd. Opvallend genoeg kregen onze duikhorloges het vaakst een bijnaam toebedeeld. Voor professionele duikers en avonturiers op zee is een horloge dat bestand is tegen intensief gebruik, onder zware omstandigheden op honderden meters onder water, zowel een onmisbare partner als een reddingslijn. Dat schept een band. Misschien waren zij daarom de eersten die onze horloges bijnamen gaven. Sommige van de klassieke namen zijn sympathiek en tot de verbeelding sprekend - bijnamen als Tuna Can, Sumo en Monster. Maar meestal geven de bijnamen de unieke essentie van een bepaald model weer.

Hieronder kun je lezen welke bijzondere bijnamen voor bepaalde modellen worden gebruikt.

81

Stoer duikhorloge

Tough Diver’s Watch
Tuna Can

Tuna Can

Seiko voorzag dit stoere duikhorloge met een stevige buitenkant die de kast omvat en beschermt. Gebruikers zeiden dat het model hen deed denken aan een tonijnblik en gaven het horloge deze sympathieke bijnaam.

82

Robuust & krachtig
duikhorloge

Ruggedly Powerful Diver’s Watch
Turtle

Turtle

Licht elliptische vorm van de kast en gekartelde randen aan de zijkanten van de draaiende bezel… het deed de liefhebbers denken aan het schild van een schildpad en ze gaven het de koosnaam Turtle.

83

Degelijk duikhorloge

Solid Diver’s Watch
Sumo

Sumo

De grote, stevige vorm doet denken aan een sumoworstelaar. En de 12-uur index roept het beeld op van het kapsel van een sumoworstelaar. Vandaar dat de fans deze geuzennaam bedachten.

84

Lone Wolf duikhorloge

Lone Wolf Diver’s Watch
Samurai

Samurai

Liefhebbers zeggen: ‘De randen van de kast lopen scherp af, alsof ze met een vlijmscherp zwaard zijn bijgesneden. Vandaar de bijnaam.’ Daarbij doet het sobere ontwerp ook terloops aan een eenzame samoerai denken.

85

Beestachtig duikhorloge

Beast of a Diver’s Watch
Monster

Monster

De forse inkepingen in de rand van de bezel zouden vervaarlijke hoektanden kunnen zijn, die in combinatie met de forse minutentekens de opgesperde muil van een monster verbeelden

86

Onverschrokken
& sterk

Leading Comrades to Success
Shogun

Shogun

Scherpe punten aan de indexen, de krachtige vorm van de bezel, en een harde, metalen textuur… Niet zo gek dat sommige fans de associatie hadden met het harnas van een onverschrokken shogun.

Leuke Seiko-feiten!

How many did you know?

87

The 10:08:42 secret

Drie wijzers & logo zijn zichtbaar

Sinds 1964 gebruikt Seiko de ’10:08:42’ indeling voor catalogusfoto's van analoge horloges. Bij deze tijdinstelling overlappen de uren-, minuten- en secondewijzers elkaar niet, en zijn de merknaam en het logo allebei zichtbaar. Bovendien oogt de wijzerplaat slanker en mooier als de uur- en minutenwijzer naar boven wijzen.

“10:08:42” layout

Drie wijzers & logo zijn zichtbaar

Sinds 1964 gebruikt Seiko de ’10:08:42’ indeling voor catalogusfoto's van analoge horloges. Bij deze tijdinstelling overlappen de uren-, minuten- en secondewijzers elkaar niet, en zijn de merknaam en het logo allebei zichtbaar. Bovendien oogt de wijzerplaat slanker en mooier als de uur- en minutenwijzer naar boven wijzen.

88

Mechanisch
ontwerp
erfgoed

In 2014, the Japan Society of Mechanical Engineers designated three Seiko watches

Officieel benoemd tot
Japans mechanisch
ontwerp erfgoed

In 2014 benoemde de Japan Society of Mechanical Engineers drie Seiko horloges - de Laurel, de eerste Grand Seiko en de Quartz Astron - tot symbolen van de ontwikkeling van hoge-precisie mechanische technologie in Japan. In 2018 werd de Quartz Astron aangewezen als essentieel historisch materiaal voor wetenschap en technologie (ook bekend als ‘Future Technology Heritage’) door het Japanse National Museum of Nature and Science.

89

De eerste
tot moderne
meester ambachtsman
benoemde
product ontwerper

Mr. Nobuhiro Kosugi has designed

De ontwerper die Seiko wereldwijde erkenning bezorgde

Gedurende zijn meer dan 40 dienstjaren heeft Nobuhiro Kosugi vele superbe polshorloges ontworpen. In 2014 was hij de eerste productontwerper die in Japan werd uitgeroepen tot Contemporary Master Craftsman, ofwel moderne meester ambachtsman. In 2016 ontving hij de prestigieuze medaille met het gele lint, een eerbetoon van de Japanse regering, als erkenning voor zijn uitmuntende prestaties.

90

Eerste polshorloge dat
werd bekroond
met Good Design Award

A very sporty model

Een zeer sportief model

De Sportsmatic 5, uitgebracht in 1963, werd zeer geprezen om zijn vernieuwende ‘dag en datum’ weergave in een geïntegreerde venster en het innovatieve ontwerp met de verborgen kroon. In 1964 was de Sportsmatic 5 het eerste polshorloge dat de Good Design Award ontving.

91

Eerste TV reclame
in Japan

The First TV Commercial in Japan

Eerste uitzending met tijdmelding
kreeg veel fans

Seiko heeft altijd actief gebruik gemaakt van nieuwe media. Dus lag het voor de hand dat het bedrijf de eerste Japanse tv-commercial sponsorde. Deze reclamespot werd uitgezonden in 1953, met een hoofdrol voor Seiko's eerste wekker met plastic frame, de Comet Flower. Na de uitleg over het opwinden van de wekker, verscheen schermvullend in beeld de klokkentoren boven op het gebouw van K. Hattori & Co. (nu het Seiko House Ginza), die de tijd vermeldde.

De verhalen achter
de collectienamen

Seiko heeft in de loop der jaren veel horlogecollecties gecreëerd. En nog steeds lanceren we nieuwe collecties. Collecties die een passende naam nodig hebben. Het uitgangspunt voor elke nieuwe collectienaam is dat het Seiko's motto uitdraagt om ‘Always one step ahead of the rest’ te zijn. Ook moet een naam de passie van de ingenieurs en ontwerpers die het hebben gemaakt in zich dragen. Plus, niet onbelangrijk, onze wens dat de drager dit horloge nog vele jaren zal koesteren. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de namen memorabel en gemakkelijk uit te spreken zijn. We laten je onder het motto van ‘What’s in a name?’ daarom graag kennismaken met de oorsprong van enkele klassieke Seiko collectienamen.

Prospex & Seiko

92

De uitdaging van
professionele specificaties

Prospex is een collectie voor sporthorloges dat rechtstreeks in de voetsporen treedt van het eerste Made-in-Japan duikhorloge uit 1965. Vandaar dat Prospex horloges zijn gemaakt met professionele specificaties. Ter ondersteuning van mensen die altijd weer net beter willen zijn en die graag nieuwe uitdagingen aangaan. De naam Prospex staat voor horloges die nooit opgeven, die altijd klaar zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Presage & Seiko

93

Traditionele Japanse esthetiek
in een mechanisch horloge

Presage werd gelanceerd als een puur mechanisch horlogemerk. Het Franse woord ‘presage‘ betekent letterlijk vertaald ‘voorbode’. Het is een teken van iets moois dat blijvend is. Door traditionele Japanse esthetiek en vakmanschap te combineren met Seiko's zeer moderne mechanische uurwerken, hebben we een prachtig en toch betaalbaar polshorloge gecreëerd dat een levenslange partner kan zijn voor elke gebruiker.

Astron & Seiko

94

Twee innovaties
die onze missie symboliseerden

In 1969 bracht Seiko 's werelds eerste quartz-polshorloge uit, de Quartz Astron. We hebben deze naam in 2012 nieuw leven ingeblazen met de lancering van 's werelds eerste GPS polshorloge op lichtenergie: Astron GPS Solar. Een naam die symbool staat voor onze constante zoektocht naar nieuwe grenzen

King SEIKO

95

Gemaakt om de koning van Made-in-Japan polshorloges te worden

In 1961 brachten we een collectie uit die was ontworpen om Grand Seiko te evenaren als het summum van Japanse horlogerie. Het horloges kregen de naam King Seiko. De collectie werd zeer populair omdat de modellen waren voorzien van de functionaliteit en esthetiek van high-end horloges, maar dan verrassend betaalbaar. In 2022 werd het merk King Seiko succesvol opnieuw gelanceerd, uiteraard volgens hetzelfde concept.

Seiko Sportsmatic 5

96

De ‘5’ is het erfgoed van de ‘FIVE’

Vijf jaar na de lancering van de Seiko Sportsmatic 5 (ook wel ‘FIVE’ genoemd) in 1963, kwam de Seiko 5 Sports op de markt. Het was een nóg verder ontwikkeld model, perfect passend bij een actief leven. De ‘5’ is vandaag de dag nog steeds populair als casual en dynamische horlogecollectie, dat in vijf verschillende stijlen een breed scala aan gebruikers aanspreekt.

Lukia

97

Praktische horloges
voor onafhankelijke vrouwen

Het in 1995 geïntroduceerde merk Lukia was een van onze eerste collecties in het segment praktische dameshorloges. De naam is samengesteld uit de eerste letters van de Engelse woorden Lucid, Unison, Keen, Intellectual en Active. Ruim een kwart eeuw later wordt Lukia door steeds meer actieve, onafhankelijke vrouwen omarmd. Vrouwen die willen uitdragen dat ze van hun leven genieten.

3 Interesting Places to Check Out in Ginza 3 Interesting Places to Check Out in Ginza

98

De geschiedenis
van Ginza & Seiko

De wijk Ginza in Tokio is een inspirerend gebied vol verfijnde elegantie, en dé plek om de nieuwste mode en cultuur te ontdekken. Seiko werd in de 19e eeuw in Ginza opgericht. En door alle decennia en veranderende tijden heen hebben we er altijd een basis behouden, met locaties die altijd populair zijn geweest bij internationale bezoekers. Zoals Seiko House Ginza, het iconische oude gebouw met de beroemde klokkentoren, waarin nu het communicatiecentrum van Seiko is gevestigd. Maar het gebouw is ook een iconisch symbool voor Ginza zelf. Dan is er het Seiko Museum Ginza, waarin zowel de geschiedenis van Seiko als van uurwerken in het algemeen wordt getoond. En we verwijzen je graag naar Seiko Dream Square, onze boetiek waarin winkelen naar een nieuw, zeer onderhoudend niveau is getild. Naast deze drie locaties zijn er verschillende andere Seiko-gerelateerde boetieks in Ginza. Zo blijft Ginza jaar na jaar een speciale betekenis voor ons hebben.

The Seiko Museum Ginza

Het Seiko Museum Ginza

In dit museum is er voor elk wat wils. Naast de geschiedenis van Seiko-producten en anekdotes over onze oprichter Kintaro Hattori, toont het museum ook de geschiedenis van tijdmeting; van oude zonnewijzers tot wadokei (traditionele Japanse klokken). Hoewel het museum volledig is gewijd aan het fenomeen tijd, biedt het een tijdloze collectie die is samengesteld om iedereen tot de verbeelding te spreken.

The Seiko Museum Ginza 1
The Seiko Museum Ginza 2
The Seiko Museum Ginza 3
The Seiko Museum Ginza 4
Seiko House Ginza

Seiko House Ginza

Dit is de voormalige locatie van de K. Hattori & Co., de winkel waaruit het hedendaagse Seiko is ontstaan. In 2022 werd het iconische gebouw op de hoek van Ginza 4-chome omgedoopt tot Seiko House Ginza en verbouwd tot het communicatiecentrum van Seiko. De eerste en tweede verdieping huisvesten een brede selectie van beroemde horlogemerken. In deze luxe ruimte is het geweldig winkelen.

Seiko House Ginza
Seiko Dream Square

Seiko Dream Square

Seiko Dream Square biedt verdeeld over vier verdiepingen een onvergetelijke winkelervaring. Je kunt er je onderdompelen in al het moois dat elk afzonderlijk Seiko-merk te bieden heeft. Daarbij beleef je een winkelervaring die is gebaseerd op de Japanse filosofie van omotenashi, het bieden van uitzonderlijke service en gastvrijheid.

Seiko Dream Square 1
Seiko Dream Square 2
Seiko Dream Square 3
Seiko Dream Square 4
Seiko Dream Square 5
Seiko Dream Square 6

99

Seiko's wereldwijde netwerk

Ons doel is altijd om onze klanten een memorabele ervaring te bieden. Een filosofie die je terugziet in ons netwerk van direct beheerde Seiko Boutiques. Naast de Boutiques in Japan heeft Seiko in de loop der jaren verschillende exclusieve winkels geopend in grote steden over de hele wereld. Dit begon met de Parijse Boutique in 2004. In iedere Seiko Boutique kun je van onze collecties en een uitgebreide collectie van speciale uurwerken genieten, waaronder unieke Limited Edition modellen. Onze deskundige en professionele medewerkers nemen graag de tijd om je te helpen bij het kiezen van het voor jou perfecte horloge.

Seiko Boutique Paris Bonaparte
France flag

Seiko Boutique Paris Bonaparte

47 RUE BONAPARTE Paris 75006, France
Phone : +33 1 4325 5131

Seiko Boutique Milano
Italy flag

Seiko Boutique Milano

VIA DELLA SPIGA 52 Milano 20121, Italy
Phone : +39 2 5812 9932

Seiko Boutique Sydney
Australia flag

Seiko Boutique Sydney

MidCity Shopping Centre Shop L0073, Ground Floor - 197 Pitt Street (Enter via George Street) Sydney New South Wales 2000, Australia
Phone : +61 2 9805 4747

Seiko Boutique Osaka Shinsaibashi

Seiko Boutique Osaka Shinsaibashi

Osaka Toyota Building, 4-3-11 Minamisenba, Chuo-ku, Osaka, Japan
Phone : +81 6 6484 7588

Seiko Boutique Kyoto Shijo

Seiko Boutique Kyoto Shijo

592-1 Nishiuoya-cho, Nishikikoji-dori Takakura Nishiiru, Nakagyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto, Japan
Phone : +81 75 354 5120

100

Journalisten over Seiko

Mr. Serge Maillard

Serge Maillard, uitgever van Europa StarUitgever en achterkleinzoon van de oprichter van het horlogetijdschrift Europa Star, opgericht in Zwitserland in 1927. Lid van de GPHG-academie sinds de oprichting in 2020

Denmark flag

‘Zoals onze eigen archieven laten zien, met verwijzingen naar het merk vanaf 1951, had Seiko al heel vroeg een wereldwijde impact. Ook in ons tijdschrift! Het is een eer geweest om de voortdurende ontwikkeling van het merk in deze eerste eeuw te begeleiden en we kijken uit naar de nieuwe hoofdstukken die Seiko in de komende 100 jaar zal schrijven.’

Mr. Paolo de Vecchi

Paolo de Vecchi, journalistBegon in de jaren 1980 met het schrijven van gespecialiseerde artikelen over horloges voor Conde Nast-publicaties. Sindsdien heeft hij ook 10 boeken gepubliceerd. Momenteel schrijft hij horloge-gerelateerde artikelen voor media over de hele wereld.

Italy flag

‘In de meer dan 30 jaar dat ik over horloges schrijf, is Seiko een onmiskenbaar aanwezig geweest voor mij. Tijdens mijn onderzoeksreis in 2018 was ik diep onder de indruk van de ongekende gastvrijheid en de bescheiden vriendelijkheid van de mensen die ik ontmoette. De band met de natuur en de beschaving van Japan, de belangrijke uitvindingen die hebben bijgedragen aan de geschiedenis van de horloge-industrie (en die zijn opgeslagen in het museum), de verrassende uitmuntendheid van hun fabrieken… het heeft een diepe indruk op me gemaakt. Voor mij, gewend aan de schoonheid van Italië en de producten uit Zwitserland, was deze ervaring meer dan alleen een zakenreis; het werd een ontdekkingsreis naar een wereld vol verrassingen en charme. Ik ben zeer dankbaar voor deze unieke kans in mijn leven en feliciteer Seiko van harte met de 100ste verjaardag.’

Mr. Masayuki Hirota

Masayuki Hirota, hoofdredacteur van Chronos Japan EditionGeboren in Osaka in 1974. Werkt als horlogejournalist en is momenteel hoofdredacteur van het horlogetijdschrift Chronos Japan Editon en sinds 2017 van webChronos. Ook academielid van de GPHG.

Japan flag

‘Ik vind Seiko een onmetelijk merk. Ze blinken niet alleen uit in het maken van high-tech quartz-horloges, maar ook in mechanische uurwerken. En het merk is sterk vertegenwoordigd in de betaalbare prijsklasse. Bovendien boeken ze ook succes met luxe horloges. De basis van Seiko lijkt een oprechte toewijding aan het maken van hoogwaardige uurwerken te zijn. Ik hoop dat Seiko deze oprechtheid, die kenmerkend is voor Japanse fabrikanten, ook in de toekomst zal handhaven.’

Mr. Yu Sekiguchi

Yu Sekiguchi, hoofdredacteur Van HODINKEE JapanGeboren in Saitama in 1984. Hoofdredacteur (als jongste ooit) van het horlogetijdschrift sinds 2016. Hij stuwde het tijdschrift op tot het best verkopende gespecialiseerde tijdschrift. In september 2019 benoemd tot hoofdredacteur voor HODINKEE Japan. Lanceerde in oktober 2023 de luxepublicatie Richesse Digital en bekleedde tegelijkertijd de functie van hoofdredacteur.

Japan flag

‘De geschiedenis van Seiko is een essentieel hoofdstuk in de kronieken van de Japanse horlogerie. Hoewel Hattori Tokeiten oorspronkelijk werd opgericht als horlogeretailer en reparatieservice voor geïmporteerde uurwerken, bloeide Seiko in de loop van een eeuw op tot een merk dat met trots Japan vertegenwoordigt. En het is ongetwijfeld ook de trots van het Japanse volk. Hoewel de essentie van Seiko in de fijne fabricage ligt, belichaamt het merk na een eeuw het oorspronkelijke landschap van Japan en ons esthetische bewustzijn. Onder de horlogemerken die Japanners in staat stellen hun thuisland te herontdekken door middel van vakmanschap, is er geen ander als Seiko.’

Mr. Su Jia Xian

Su Jia Xian, oprichter van SJX WatchesOprichter van de horloge webpublicatie SJX Watches, gevestigd in Singapore. Benoemd tot GPHG jurylid 2019-2020, en Louis Vuitton Watch Prize jurylid 2023-2024.

Singapore flag

‘In 100 jaar tijd is Seiko misschien wel de enige horlogemaker ter wereld geworden die uitblinkt in zowel geavanceerde elektronische tijdmeting als traditionele hoogwaardige horlogerie. Wat de ongelooflijke breedte van Seiko’s expertise illustreert. Ik verwacht nog geweldige dingen in beide segmenten, maar ik kijk vooral uit naar Seiko's ontwikkelingen in mechanische en ambachtelijke horlogerie.’

Mr. Francois=Jean DAEHN

Francois-Jean DAEHN, directeur van Montaigne PublicationsHoofdredacteur van Montres Magazine en Monsieur Magazine, beide Franse lifestylebladen met een lange geschiedenis. Tevens directeur van Montaigne Publications.

France flag

‘Een eeuw geleden werd het merk Seiko geboren en het is al meer dan 60 jaar geleden dat Grand Seiko, een hoeksteen van de topmerken, werd opgericht. Seiko heeft verfijnd voortgebouwd op de tradities van Japan en laat perfectie zien in zowel technische innovaties als productiekwaliteit. Van uurwerken tot kasten, en van wijzerplaten tot wijzers, Seiko kan zich meten met makers uit Zwitserland en Duitsland. Seiko vertegenwoordigt een zeldzaam talent waar de Japanse industrie trots op kan zijn. Met een unieke artistieke benadering en poëtische gevoeligheid die eigen is aan Japan, blinkt Seiko niet alleen uit in massaproductie, maar vervaardigt het ook vakkundig het summum van uurwerken voor liefhebbers. Seiko schittert niet alleen in Japan, maar valt ook op in de wereldwijde horlogetradities. Gefeliciteerd met de 100ste verjaardag!’

  • 「History」 01 - 12
  • 「Innovation」 13 - 31
  • 「Evolution」 32 - 41
  • 「Pursuit」 42 - 67
  • 「Challenge」 68 - 80
  • 「Story」 81 - 100
  • For the Next 100 Years
100th Anniversary of the Seiko Brand

go top